Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Листопад » 12 » Херсонщина. Від скіфів до наших днів
13:59
Херсонщина. Від скіфів до наших днів
Херсонщина – край вільнолюбства

Легенди донесли до наших днів славне минуле Херсонського краю. Безкраї степи колись заселяли і сармати, і скіфи. Досі туристів, що їдуть до Чорного моря, обабіч траси зустрічають скіфські кургани.
В часи, коли Катерина ІІ зруйнувала Запорізьку Січ і покріпачила Україну, козаки заснували спочатку Олешківську, а пізніше Кам’янську Січ – останній форпост козацької слави. Сюди ж, у безводний, випалений сонцем, степ, тікали кріпаки, що не могли змиритися із гіркою долею безправного раба. Козаки захищали український народ від татаро-турецьких набігів, впроваджували нову форму господарювання з гарантіями вільної праці і приватної власності. У козацьких січах завжди діяв кодекс прав і вольностей.

Ось чому Херсонщина – уособлення вільнолюбства і нескореності.

Як виникли Херсон та Скадовськ

Херсон запозичив свою назву в давньогрецького міста Херсонеса Таврійського (грецьке Χερσόνησος, Херсонесос означає півострів). З Херсоном було тісно пов’язано долі багатьох історичних осіб України, Польщі, Італії та Росії 18 ст. Саме тут колишню запорозьку славу примножували козаки та їхні отамани: Сидір Білий, Захарій Чепіга, Антон Головатий, зусиллями яких було створене Чорноморське козацьке військо. Одним із засновників міста став князь Григорій Потьомкін-Таврійський. До наших днів в Херсоні збереглися чудові архітектурні та історичні пам’ятки 18-19 століття.

1894 року дворянин Сергій Балтазарович Скадовський поїхав на полювання і помітив, що в час, коли Чорне море штормило, у Джарилгацькій затоці панував штиль. Зваживши це, Скадовський 1984 року заснував порт і місто Скадовськ, відомий нині курорт державного значення.

Херсонську область в сучасних межах створено 1944 року. За неофіційною інформацією, Сталін, перераховуючи, які області звільнено від німецьких окупантів, помилково назвав і Херсонську область, хоча на той час Херсон входив до Миколаївської області. Щоб не оконфузити тирана, терміново створили Херсонську область. До її складу увійшло 18 районів.

Родзинки Херсонської області

Асканія Нова. Меценат, король вівчарства і таврійських степів, Фрідріх Фальц-Фейн, 1898 року в своєму родовому маєтку створив заповідник. Попри час, революції, війни і перебудови, біосферний заповідник Асканія Нова існує дотепер. Це незайманий степ, якого ніколи не торкався плуг. Такий собі музей під відкритим небом. З оглядового майданчика можна побачити у бінокль, як в степу пасуться зебри, скуштувати молока антилопи, підібрати перо жар-птиці , що вільно прогулюється парком, нітрохи не зважаючи на людей. Спокій парку досі стережуть скіфські баби.

Єдина в Європі пустеля, що називається Олешківські піски, теж знаходится на Херсонщині. Її площа - понад 2 тис. кв. км. Щороку тут проходять авторалі, присвячені Дню незалежності України. Влітку пісок нагрівається до +75 С, тож екстрим гарантований. Восени «кучугури» - так місцеві жителі називають місцину із піщаними барханами, - наводнюють грибники. На пісках добре ростуть зеленки, рижики та маслюки. Кількаметрові піщані гребені підступні і заманюють, не заблукайте!

«Кінбурнська коса», або Рай на землі. З чим ще можна порівняти місце, в якому лебеді, журавлі і зайці просто стрибають до вас у руки, чапля зарозуміло досліджує вміст ваших сумок, а дикі звірі поблажливо спостерігають, як їхні діти з цікавістю підходять і знайомляться з вами.

Саме в цій місцевості мешкали мужні, непереможні і прекрасні амазонки. Саме Кінбург був улюбленим місцем змагань і тренувань для Ахілла. Тут досі шелестять священні гаї богині Гекати (місячного світла), а в серпні починається «великий зорепад»: у цей час небо, як завіса, опускається до коси, і мільйони діамантів зірок розсипаються по оксамиту води, запалюючи море.

Залишки скіфських курганів, турецьких укріплень і козацької культури … І – єдина в Європі долина диких орхідей.

Це священне місце має природний захист: нескінченні піски і відсутність доріг (дістатися сюди можна тільки на катері або позашляховику). Не даремно саме тут був споруджений храм богині Деметрі (богині родючості).

Дніпровські плавні. Тільки в Херсонській області можна побачити, як могутня річка Дніпро, що протікає по всій території країни, ділиться на безліч рукавів і маленьких річок, утворюючи численні озера із зеленими островами. З гелікоптера – величне видовище.

Острів Джарилгач. Найбільший безлюдний острів Центральної Європі, оповитий легендами Давньої Греції. Саме тут ганяв табун коней Геракл, відпочиваючи від своїх героїчних подвигів.

Саме до цього острова, після загибелі Трої, причалили кораблі Одіссея. Хитрий грек з друзями потрапив в руки одноокого циклопа-людожера і позбавив його зору…

Саме ця тонка коса з мушель, що відокремлює лагуну від моря, названа Ахіллів Біг (вона виникла, коли Артеміда посипала пісок перед ногами діви, що тікала від Ахілла). В наші дні Джарилгач багатий піщаними пляжами, джерелом із прісною водою, травами, занесеними до Червоної книги.
Незабутній відпочинок.

Статистична довідка

Територія 28 461 кв. км (4,71 % від території України). Херсонщина за площею має сьоме місце серед інших областей України.

Херсонщина – це єдина область України, що омивається декількома морями - Чорним і Азовським, рукотворним Каховським і солоним озером Сиваш. В області 19 великих і малих річок, і найбільш розгалужена зрошувальна система в Європі площею понад 400 га.

Херсонщина має близько 2 млн. га сільськогосподарських угідь і найбільшу кількість орних земель в Україні. Область займає 1 місце по вирощуванню овочів в Україні. Тут збирається більше 13% всіх овочів і баштанних культур країни. У 2011 році був зібраний рекордний урожай зернових – 2,5 млн. тонн. На Херсонщині збирається рекордний урожай помідорів – 110 тонн з одного гектара (це в 6 разів перевищує врожайність томатів по Україні і в 1,5 рази – врожайність томатів у Каліфорнії, кліматичні умови в якій вважаються ідеальними для їх вирощування).

Територією області проходить державний кордон протяжністю 458 км (350 км Чорним і 108 км Азовським морями). На кордоні розташовано 4 пункти пропуску: авіа, річковий порт, морські порти Херсона і Скадовська. Відстань від Херсона до Києва залізницею – 664 км, шосейними шляхами – 605 км.

Система освіти Херсонської області складається з 26 вузів, 69 професійно-технічних і 570 навчальних закладів. Щорічно установами освіти області випускається близько 800 магістрів, 9,5 тис. фахівців і 6 тис. прикладних фахівців.

В області з населенням більше 1,1 млн. осіб у взаєморозумінні проживають представники понад 115 національностей і народностей, різних віросповідань і культур. Однак, згідно із переписом населення 2001 року, майже 76 відсотків складають українці.
Категорія: Аналітика | Переглядів: 561 | | Теги: Херсон, Прес-клуби об'єднують Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: