Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Листопад » 21 » Вибори: Херсонщина особлива на тлі південних та східних областей
00:22
Вибори: Херсонщина особлива на тлі південних та східних областей
Вибори на Херсонщині відбулися досить спокійно. Спостерігачі Комітету виборців України зафіксували кілька десятків порушень, з них – лише декілька серйозних. А ось результат – здивував. Херсонська область в черговий раз переконала: вона є особливою на фоні південних та східних областей. Але спочатку про кілька сумних речей

Розчарування виборців

Головною особливістю дня голосування стала низка явка виборців (41,36%). Це найменша за всі роки незалежності явка на національних виборах в нашій області. З 2010 року ми спостерігаємо постійне зниження явки виборців. З року в рік зменшується кількість херсонських виборців, які беруть участь у голосуванні. За цей час явка знизилася майже на двадцять відсотків. Кожен третій хто обирав у 2010 році Президента, цього разу не прийшов на вибори. Кожен п’ятий, який брав участь у голосуванні ще в травні – цього разу проігнорував день виборів.

Хто вони, розчаровані?

Ще з травня цього року чітко проявилася тенденція: вибори ігнорують мешканці колишнього червоного поясу нашої області. Ймовірно, дала свій «результат» проросійська пропаганда. Частина критично налаштованих херсонців таким чином проявила свою незгоду із подіями, що відбуваються в країні.

Друга причина низької явки – на вибори не прийшли молоді люди. Спостерігачі відзначали в день голосування, що більшість, які голосують, є люди похилого віку. Цей феномен підтвердили й соціологи. Дійсно, в масштабах всієї країни у парламентських виборах узяли участь лише 35% молоді. Про це нещодавно заявив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко. За оцінками соціологів, якщо у виборах Президента взяло участь 44% молоді, то на цих виборах — лише 35%.

Серед інших причин низької явки можна назвати недовіру виборців до політичних партій та до кандидатів, що балотувалися цього разу. До речі, недовіра проявилася на цих виборах не тільки зниженням явки, а й тим, що частина активних виборців приходила на дільниці та псувала бюлетені. Наприклад, кількість недійсних «партійних» бюлетенів на цих виборах була більшою, ніж голоси за чотирнадцять партій з «нижньої» частини виборчого списку разом узятих. Особливо «постраждали» від цієї активності кандидати-мажоритарники. Майже вісімнадцять тисяч голосів виборців були визнані недійсними. Спостерігачі розповідали, що коли відкривали скриньки для голосування, то бачили десятки перекреслених бюлетенів: таким чином виборці піддали критиці мажоритарну систему виборів.

Як же відбувався день голосування

Херсонська обласна організація Комітету виборців України, яка проводила спостереження в день голосування у своїй підсумковій прес-конференції зазначила, що день голосування відбувся за невеликої кількості порушень. В цілому було зафіксовано близько сорока порушень виборчого законодавства. Більшість з них стосувалися незадовільного рівня підготовки виборчих комісій. Причини: короткі терміни для організації виборів, велика кількість замін в комісіях.

Друга частина порушень - агітація в день голосування різними кандидатами у народні депутати та політичними партіями. Заборонена передвиборча агітація в день голосування здійснювалася різними методами: розсилання смс-повідомлень, агітація в автобусах, біг-борди із прихованою агітацією. Були й випадки чорного піару. Наприклад, невідомі розписали стіни та двері багатьох виборців червоною фарбою із закликами на користь Федіра Негоя. З одного боку – був привід поскаржитися на заборонену агітацією, а з іншого – багато господарів обурилися тим, що хтось попсував фарбою їхнє майно.

Були й грубі порушення

Лише чотири з приблизно сорока порушень представники Комітету виборців вважали грубими. Це незаконне голосування військовослужбовців за кандидатів-мажоритарників в селі Українське Іванівського району, видалення в день голосування спостерігача КВУ в Голій Пристані, два випадки, що є схожими на проведення «каруселі» на двох дільницях в центрі Херсону. По фактам підозри на фальсифікацію типу «карусель» та видалення спостерігача від КВУ були повідомлені у міліцію та СБУ.

Результат – здивував

Після підведення перших підсумків голосування, результат виборів на Херсонщині здивував. Було ще раз доведено, що весною та літом в нашому регіоні відбулися кардинальні зміни у настроях та свідомості громадян: херсонці згуртувалися навколо ідеї єдиної України. Великий патріотичний підйом, що був викликаний протестами проти російської агресії, ще раз продемонстрував: більшість мешканців нашої області не хочуть бачити серед своїх обранців колишніх регіоналів та голосують проти них.

Перемогу в п’яти округах області здобули четверо представників Блоку Петра Порошенка та колишній народний депутат, член фракції «УДАР».

Херсонщина стала єдиною серед південних та східних областей, де представники «Опозиційного блоку» набрали менше усього голосів. Хоча, якщо порівняти, то десять відсотків голосів «за» колишніх регіоналів також відрізняє нас поки що й від усієї іншої країни. Тобто, область в результаті «руської весни» рушила в бік від «Руського миру», але нам потрібен ще час та кропітка патріотична робота.

Кредит довіри – Блоку Петра Порошенка та Народному фронту

Більше усього голосів на Херсонщині отримав Блок Петра Порошенка. За нього проголосували 22,26% виборців. На другому місці – представники «Народного фронту». Вони отримали 16,4% голосів. Несподівано багато голосів виборців отримала Радикальна партія Олега Ляшка та «Самопоміч», які впевнено обійшли «Батьківщину» та «Свободу».

Херсонці своїм голосуванням підтвердили, що хочуть оновлення парламенту та корінних перемін в політиці нашої держави. Ну, що ж, наші виборці своє слово вже сказали. Тепер – черга за їхніми обранцями.

Вадим Бережний, політичний оглядач
Категорія: Аналітика | Переглядів: 410 | | Теги: Херсон, Прес-клуби об'єднують Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: