Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Листопад » 21 » Вибори по-тернопільськи, або чому «пролетіли» націоналісти
00:26
Вибори по-тернопільськи, або чому «пролетіли» націоналісти
Як це не парадоксально, але переважну більшість своїх голосів на недавніх виборах до Верховної Ради жителі Тернопільщини віддали не «Свободі» і не «Правому сектору». Найбільше, 36,5 %, проголосували за «Народний фронт», на другому місці ( 19,7 %) опинився Блок Петра Порошенка, на третьому (11,3 %) – сусідська «Самопоміч» . І аж тільки потім ідуть показники ще пару років тому обожнюваної тернополянами «Свободи» - 8,1 %, а замикають прохідний список Радикальна партія Ляшка з 6,5% та «Батьківщина» з 6,3 %. «Правий сектор» хоч і наближався подекуди до прохідної позначки, але так її й не подолав, так само як і політична сила Анатолія Гриценка. Успішний на сході і півдні України «Опозиційнй блок» на Тернопільщині нашкріб лише 0,77 процента, Компартія – 0,72, про решту немає сенсу говорити взагалі.

Мажоритарні округи регіону привели в Раду теж лише одного націоналіста – юного представника ВО «Свобода» Михайла Головка, який переміг на своєму окрузі вдруге, однак швидше за все лише тому, що не мав якихось більш-менш серйозних конкурентів. Тим часом лише два роки тому, на виборах 2012-го, картина була суттєво іншою і виражалася в наступних цифрах: "Батьківщина" - 39.02 %, "Свобода" - 31.22 %, УДАР - 14.67 %, Партія регіонів – 6,4 %. З п”яти переможців-мажоритарників троє теж були «батьківщинівцями», а двоє – «свободівцями».

Що ж, якщо результати «Батьківщини» лише підтвердили загальноукраїнську тенденцію і стали чіткою реакцією на те, що лідерка після звільнення з тюрми так і не змогла вписатися в круто змінену Майданом політичну картину, то причини падіння «Свободи» мають місцеву специфіку. Причому все очевидно і до банальності просто - впродож кількох останніх років її представники були і залишаються на Тернопільщині при владі. Зокрема, і обласна, і міська ради мають «свободівську» більшість, до цієї партії належать і голова облради, і міський голова Тернополя, а останні вісім місяців свободівець був і на посаді голови облдержадміністрації. Зрозуміло, що виборці чекали від керівників-націоналістів якихось реальних і відчутних змін на краще, але так і не дочекалися, тож своє незадоволення виразили через виборчі бюлетені.

Що ж до «Правого сектора», то його історія на Тернопільщині, можна сказати, лише починається. Для потужної виборчої кампанії представникам політсили Яроша цього разу явно бракувало і досвіду, і коштів. Однак якщо ПС вдасться остаточно витиснути «Свободу» з націоналістичної ніші, то вже близькі наступні вибори однозначно покажуть відчутно вищі результати.

Світлана Мичко,
координатор проекту «Прес-клуби об”єднують Україну»,
Тернопільська область
Категорія: Аналітика | Переглядів: 440 | | Теги: тернопіль, Прес-клуби об'єднують Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: