Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Листопад » 13 » «Відкрите місто» допоможе зробити Суми кращими
21:28
«Відкрите місто» допоможе зробити Суми кращими
У Сумському прес-клубі презентували інтерактивну веб-платформу «Відкрите місто».

Проект «Відкрите місто» народився не вчора, – зазначає його керівник Ірина Стегній. Місто Суми було обране одним із пілотних у рамках цієї всеукраїнської програми, і робота платформи почалася в нашому обласному центрі ще минулого року, коли були підписані відповідні документи, зокрема прийняте рішення виконавчого комітету та створена робоча група для впровадження проекту в дію. Але через певні обставини, в тому числі й через ситуацію у країні, проект діяв у місті не в повну силу. Проте 25 липня цього року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між виконавчим комітетом Сумської міської ради в особі міського голови Олександра Лисенка, Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» в особі президента Віктора Ляха та громадською організацію «Громадське бюро «Правозахист» в особі голови Олександра Такула. Підписанти домовилися про співпрацю з метою подальшої експлуатації та розвитку інтерактивної веб-платформи «Відкрите Місто». Ця домовленість дасть новий поштовх проекту та зробить платформу дійсно корисною для всіх сумчан.

Платформа дасть можливість містянам привертати увагу до актуальних проблем своїх громад, місцевій владі – оперативно реагувати на ці проблеми, громадам – самоорганізовуватися навколо вирішення проблем, місцевому бізнесу та інститутам громадянського суспільства – планувати свої благодійні ініціативи, базуючись на реальних потребах громад.

У рамках підписаних документів сторони беруть на себе низку зобов’язань. Зокрема, Фонд Східна Європа бере на себе зобов’язання: забезпечити безперебійну роботу, адміністрування, технічну та консультативну підтримку роботи платформи, належну експертну та технологічну підтримку впровадження проекту «Відкрите Місто»; ефективний контроль і координацію реалізації проекту, організацію пошуку додаткового фінансування на розвиток і реалізацію проекту.

«Правозахист» бере на себе зобов’язання: забезпечити ефективну та якісну реалізацію спільного проекту – модерування платформи, навчання, консультування та іншу необхідну допомогу для відповідальних працівників виконавчих органів міської ради щодо роботи з повідомленнями громадян через платформу «Відкрите місто»; організувати ефективний громадський контроль прийому, розгляду та вирішення проблем громади виконавчими органами міської ради.

Відтак у жовтні розпочалася активна фаза реалізації проекту. Наразі проходять тренінги для відповідальних осіб із Сумської міської ради, а також для всіх бажаючих громадських діячів, журналістів та активних містян.

Платформа «Відкрите місто» фонду Східна Європа – це лишень одна складова комплексу заходів із розбудови Сум як відкритого міста, зазначила начальник департаменту комунікацій та інформаційної політики Сумської міської ради Антоніна Кохан. Задекларовані міською владою принципи відкритості в межах функцій місцевого самоврядування реалізовуються Сумською міською радою за кількома напрямами. Перший – звернення громадян. Протягом місяця до виконкому надходить понад 300 звернень. Майже 50% – із питань ЖКГ. Особистий прийом міського голови відбувається 4 рази на місяць – щотижня; тоді, як раніше міський голова приймав 1 раз на місяць. Протягом місяця позитивно вирішується четверта частина від усіх звернень – 25 %. Заступники приймають громадян 2 рази на місяць.

Друге – он-лайн приймальня міського голови. Сюди щодня надходить в середньому 5-6 звернень, які так само здебільшого стосуються сфери ЖКГ. Третє – запити на публічну інформацію.

Щомісяця їх понад 50, стосуються діяльності органів місцевого самоврядування, транспорту, земельних відносин, соціального захисту. Четверте – консультації з громадськістю з приводу впровадження нормативно-правового акту, дія якого поширюється на широке коло громадян. Відбувається за потребою. П’яте – громадські обговорення, що також відбуваються ситуативно, на потребу: перейменування вулиць, формування тарифу на перевезення в маршрутних таксі, тощо.

Шосте – робота громадської ради – відбувається планово, а також на потребу. Сьоме – громадські експертні комісії. Положення щодо них щойно отримало підтримку депутатського корпусу; розпочинається робота по формуванню складу комісій. Восьме – інформування громадськості: круглі столи; брифінги; прес-конференції; коментарі посадових осіб; інформаційні повідомлення на офіційному веб-сайті; оприлюднення протоколів голосувань депутатів міської ради; оприлюднення рішень виконкому та сесій міської ради; прямі трансляції засідань виконкому, сесійних засідань; проведення єдиних інформаційних днів.

У згаданому тут Меморандумі зазначені й відповідні зобов᾽язання міської влади щодо участі в проекті. Так, виконавчий комітет Сумської міської ради має забезпечити: ефективну роботу виконавчих органів міської ради з платформою «Відкрите місто»; оперативний і ефективний розгляд повідомлень від громадян; контроль і моніторинг вирішення проблем громади, повідомлення про які надійшли від громадян через платформу, а також підтримувати громадські ініціативи та сприяти самоорганізації населення. Власне, все це так чи інакше присутнє в нашій роботі, – запевнила Антоніна Кохан. Тож дія платформи «Відкрите місто» та решта механізмів, які працюють на прийом звернень, мають із фази відкритості перейти до наступної – відпрацювання системної роботи з вирішення питань. Для влади завдання полягає у визначенні наявного ресурсу та запровадженні поєднання планової та непланової роботи.

Для прикладу: з усіх наявних каналів надходження заявок і звернень до «Сумижитла» минулого тижня надійшло 7426 звернень, 923 з них аварійні. В середньому щодня надходить близько 700 звернень. Тому аналіз такої кількості звернень дає підстави говорити про необхідність задіяння іншого механізму – залучення громадськості до вирішення питань. Варто сподіватися, що «Відкрите місто» посприяє цьому.

Ознайомитися з платформою можна за адресою: http://opencity.in.ua/
Сторінка у Фейсбуці: https://www.facebook.com/OpenSumy
Група Вконтакте: http://vk.com/open_sumy

«Ми закликаємо долучитися до «Відкритого міста», фіксувати проблеми і повідомляти про них міську владу через платформу, самоорганізовуватися і разом робити наше місто безпечним, затишним, гарним», – наголосила Ірина Стегній.
Категорія: Новини | Переглядів: 564 | | Теги: Ірина Стегній, Антоніна Кохан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: