Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Листопад » 10 » Знайомтеся: Тернопільщина у цифрах і фактах
18:53
Знайомтеся: Тернопільщина у цифрах і фактах
Одна з найменших і перша за «українськістю»

Попри високу громадянську і політичну активність населення Тернопільська область є однією з найменших в Україні і за його кількістю ( 1 076 632 особи станом на початок минулого року), і за територією. Зате вона перша за «українськістю». За результатами останнього перепису населення 97,81 процента жителів регіону вказали, що вони є українцями за національністю, 1,25 процента –що росіяни, і менше ніж пів процента – що поляки. Представників решти наявних національностей було зареєстровано менше, ніж по тисячі осіб. Також, за даними того ж таки Всеукраїнського перепису, Тернопільщина є найбільш україномовною областю, так як рідною українську мову назвали 98,8% її жителів.

При цьому регіон не можна назвати ментально однорідним, так як до нього входять території і Галичини, і Волині, і частково Поділля та Опілля. Тому, приміром, на півночі, заході і сході краю люди, їх світогляд, традиції, політичні симпатії тощо дещо відрізняються.

Бог один, але…

За віросповіданням абсолютна більшість жителів Тернопільщини християни. Трохи менше ніж половина усіх релігійних громад належать до Української греко-католицької церкви, а далі розподіл такий: 16,8% - Українська Автокефальна Православна Церква, 14% - УПЦ Київського патріархату, 7,2% - УПЦ Московського патріархату ( майже виключно на територіях поблизу славнозвісної Почаївської лаври), 4,9% - Римо-Католицька Церква, чий вплив залишився ще з часів перебування регіону у складі Польщі. Ще 9,3% релігійних громад сповідують різні течії протестантства, і трохи більше одного процента належать до Свідків Єгови. Правда, після останніх політичних подій ці цифри вже дещо змінилися, бо кілька громад УПЦ МП перейшли під юрисдикцію Київського патріархату і, схоже, цей процес продовжиться.

На сьогодні в Тернопільській області зареєстровано шість єпархій різних конфесій.

Про «слабкий» спирт і «гіркий» цукор

Тернопільщина – область в основному аграрна. Промисловість представлена лише такими галузями, як харчова, машинобудівна та легка. Спиртові та цукрові заводи Тернопільщини, які завжди були «китами» місцевої економіки, після низки оборудок і «покращень» колишньої центральної влади переживають сьогодні важкі часи. Так, приміром, кілька місяців тому депутати Тернопільської облради надіслали до органів нової центральної влади звернення щодо кризової ситуації в спиртовій галузі регіону. Задля виправлення ситуації вони вимагали переглянути та відмінити постанову від 28 липня 2010 року про утворення Державного підприємства “Укрспирт”, відтак повернути усім спиртзаводам області статус окремих юридичних осіб. Не менш серйозні проблеми і на цукрових заводах області. Лише один з них, Чортківський, модернізований і здатний виробляти конкурентоздатну продукцію на імпорт. На всіх інших обладнання застаріло, відтак якість цукру виходить низькою, на ньому аграрії не можуть нормально заробити, тож і вирощувати цукровий буряк для них стає невигідно.

В цілому, за інформацією облдержадміністрації, на Тернопільщині зараз працює всього сто двадцять п’ять підприємств, причому останнім часом там відбулося скорочення виробництва. У зв’язку з загальною економічною кризою в державі дуже важко виживає і малий тернопільський бізнес. В результаті Тернопільщина сьогодні займає чи не перше місце в Україні по безробіттю і вже років десять може «похвалитися» найнижчим рівнем середньої зарплати. Так у вересні цього року, за даними Держкомстату, вона становила 2527 гривень при тому, що навіть в сусідніх Рівненській, Франківській і Хмельницькій областях була значно вищою.

Слава заробітчанам!

Експерти бачать вихід з кризи для регіону у постачанні за кордон не сировини, а готової продукції. Однак для цього вона повинна відповідати зарубіжним стандартам, а, отже, необхідна модернізація підприємств, на що, знову ж таки, потрібні чималі кошти. Наразі всі чекають на якусь конкретну програму виживання та антикризові пропозиції від нової влади. Регіон же продовжують рятувати тернопільські заробітчани ( за приблизними підрахунками облдержадміністрації це майже 200 тисяч осіб в різних країнах світу). За 2012-й рік, наприклад, вони лише через офіційні канали надіслали в область 175 мільйонів доларів! А ще ж скільки передається приватним, не облікованим шляхом. От ці гроші і допомагають розвивається малому та середньому бізнесу, а також – будівельній галузі.

Бо якщо минулого року в житлове будівництво області було вкладено 1 мільярд 100 мільйонів гривень, то 709 мільйонів вклали самі громадяни, і левова частка – це кошти заробітчан. Тому, попри будь-яку кризу, у Тернополі ростуть, як гриби після дощу, красиві сучасні будинки, відкриваються нові магазини, бари, аптеки, перукарні, салони краси тошо.
Категорія: Аналітика | Переглядів: 433 | | Теги: тернопіль, Прес-клуби об'єднують Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: