Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 30 » (Без)відповідальність журналістів та її наслідки
09:31
(Без)відповідальність журналістів та її наслідки
27 березня у Сумському прес-клубі розглянули роль засобів масової інформації в умовах війні та російської пропаганди. 

Медіаексперт Світлана Єременко розповіла, що українські ЗМІ не змінили редакційну політику відповідно до умов воєнного часу. Результати ж січневого і березневого моніторингів регіональних видань показують непрофесійність у висвітленні питань, пов’язаних із ситуацією на сході, а подекуди навіть замовчування суспільно-важливої інформації. Це  характерно для всіх областей України.  «Повідомлення, що з’являються, не надають практичних порад, як вижити під час окупації, натомість розповідають про давно відомі громадянам проблеми», – говорить пані Світлана.  

Експерт також розповіла, що за даними Інституту соціології у 2014 році довіра до українських засобів масової інформації катастрофічно впала, особливо серед мешканців Донбасу.  «У зоні АТО не працюють українські ЗМІ, у той час, як російські та сепаратистські видання і телерадіостанції  посилюють свій вплив», – констатувала журналістка.

У свою чергу військовий психолог Олег Покальчук вважає, що, на відміну від українських журналістів, російська пропаганда діє злагоджено. 

На його думку,  в теперішній ситуації  є тільки «за» або «проти» і не може бути іншої точки зору. «Журналістам було б доцільно на місцевому рівні узгодити спільну інформаційну політику,  домовитися про те, як «воює» четверта влада»,  – зазначив фахівець.  

Пан Олег переконаний, що представникам засобів масової інформації краще не поєднувати між собою теми військової і політичної ситуацій у країні. Натомість регіональним ЗМІ зокрема варто акцентувати увагу на місцевих героях. А самим журналістам треба більше заглибитися у військову термінологію для правильнішої та точнішої подачі інформації. На повідомлення російських ЗМІ реагувати іронічно. 

Експерти впевнені, що від позиції журналістів  і злагодженості у їх роботі значною мірою залежить подальший розвиток подій. 

Ольга Лозова
Категорія: Новини | Переглядів: 424 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: