Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Червень » 26 » Суми-Харків-Суми: що дає децентралізація селищу Пісочин?
16:57
Суми-Харків-Суми: що дає децентралізація селищу Пісочин?
Проект Харківського прес-клубу «Реформи – шлях до успіху», що почав здійснюватися цієї весни, дав хорошу можливість журналістам Сумщини познайомитися з досвідом сусідів-харків᾽ян.



ЇДЕМО НА ХАРКІВЩИНУ!

Проект має на меті організувати шість прес-турів журналістів Харківської, Сумської та Полтавської областей до об’єктів, установ, сільських і селищних рад, найбільш успішних підприємств, господарств, де громадська та приватна ініціативи впливають на якість життя людей і громад у цілому. Проект спрямований на поліпшення поінформованості мешканців областей про хід децентралізації, декомунізації, антикорупційної та інших реформ, їхній вплив на загальне становище людей, рівень життя, поліпшення соціальних стандартів, якість надання медичних, освітніх, транспортних послуг, подолання негативних стереотипів, сформованих російськими пропагандистськими телеканалами.

Харківський прес-клуб  здійснює проект у партнерстві  з Полтавським і Сумським прес-клубами.

Перша професійна мандрівка журналістів трьох областей мала тему «Як децентралізація сприяла росту бюджету селище Пісочин Харківського району». Втім, питання було розглянуте значно ширше, адже почалася розмова на «круглому столі» в Харківській райдержадмінстрації. Про те, як відбувається процес децентралізацї в районі, розповіли голова Харківської РДА Юрій Раїна та голова Харківської райради Максим Литвиненко. Цікавим було почути про досвід діяльності в цьому напрямку Мерефи, про який розповів Мерефянський міський голова Веніамін Сітов, який наголосив як на позитивах, так і на ризиках процесу. Проте ніхто не висловив сумнівів у необхідності реформи.



МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗІ ШКОЛИ

Саме в реформах бачить майбутній успіх свого рідного Пісочина його голова 35-річний Олег Чернобай. Він не без гордості показує майданчик, на якому розпочато будівництво нової школи. «Ми чи не єдине селище в Україні, яке почало сьогодні будувати школу з нуля», – говорить він і підкреслює, що до цієї ініціативи спонукало саме життя: школярів понад дві тисячі, підростають 1645 дошкільнят. А як об'єднаються з навколишніми селами в одну територіальну громаду, – з'явиться клопіт і з тамтешніми дітлахами. Ріст дитячого населення змусив розширити дитсадок «Теремок», зробивши добудову приміщень, не вистачає місць і в школах. У Пісочинскому колегіумі школярі вчаться у дві зміни, минулого року заклад набрав вісім класів першачків.

Будівельний майданчик майбутньої школи розгорнуто в мікрорайоні «Мобіль». Навколо - нові багатоповерхівки, неподалік річка Уда і сосновий гай. Про те, як заручилися підтримкою області та сподіваються на фінансову допомогу Мінрегіону, Олег Чернобай розказує журналістам на тлі огородженого котловану. Позаду рухається техніка, працюють люди і йому доводиться напружувати голос. Каже, почали роботи у листопаді минулого року, наразі фінансують будівництво своїм коштом в очікуванні 24 мільйонів із Києва. «Фінанси – це все, – говорить селищний голова, – але без руху в бік децентралізації, без нашої ініціативи, нічого б не було».



ГОЛОВНЕ – РУХ ВПЕРЕД!

Власне, суть прес-туру, й полягає в тому, аби показати місцеві ініціативи, що впливають на якість життя людей і наповнити слово «децентралізація» прикладами і смислами.

Пісочин, де живуть понад 24 тисячі осіб – це амбітний сусід міста-мільйонника. В скарбницю громади Пісочина сплачують податки Куряжський домобудівельний комплекс, Харківська ТЕЦ-5, клінічний санаторій «Роща», авторинок «Лоск», завод «Надія» та мережа автосалонів «Харків-авто». Фінансова децентралізація залишила на місці й надходження акцизів від чисельних АЗС (Пісочин перетинають автодороги на Київ та Дніпропетровськ), що дозволило збільшити загальний фонд бюджету з 16 млн. грн. у 2014 році до 32 млн. у 2015-ому. Тобто, це самодостатній населений пункт, який не потребує дотацій. Навпаки, він може і хоче розвиватися. Об'єднання громад – не самоціль, – кажуть тут, – нам потрібне ефективне і функціональне місцеве самоврядування.

Якщо школи будують, а не закривають, якщо збільшують асигнування на утримання доріг (і вони там справді непогані), якщо у під'їздах бюджетним коштом міняють вікна на металопластикові, а учасникам АТО виділяють по гектару землі на брата – то воно чогось варте. Так, Пісочин не на небі, а на нашій грішній землі, в українській недосконалій реальності, тож проблем і тут вистачає. Але, з побаченого – селище живее, рухається вперед, там є бізнес, є податки і є люди, які не бояться ризикнути.

Минулого року у червні Пісочинська селищна рада ініціювала добровільне об'єднання територіальних громад. 31грудня Харківська обласна державна адміністрація надала щодо цього позитивний висновок. Селищний голова стверджує, що більшість місцевих депутатів його підтримують, вони – його команда. Відтак, Пісочинська  територіальна громада виходить на фінішну пряму об᾽єднання.

 

Фотозвіт про поїздку шукайте на сторінці пресс-клубу  у facebook

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 447 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: