Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 20 » Перша пішла: тарифна реформа почалася
11:57
Перша пішла: тарифна реформа почалася
Писати на теми, що суспільством не сприймаються, звичайно, не просто. Особливо складною для висвітлення є тема тарифної реформи, прихильників у якої чи не найменше. Про те, як правильно писати про неї, на семінарі для журналістів у Харкові розповів медіа-експерт, керівник національного прес-клубу «Українська перспектива» Сергій ГУБІН.

На його думку, українці мають зрозуміти, що реформи, навіть коли вони дуже не популярні, покликані вивести державу з кризи. «Подібні реформи свого часу у 90-х роках проведені в Польщі. Тоді їх називали шоковими. Ми запізнилися з реформами, тому зараз маємо проводити шокову, навіть не терапію, а хірургію», – наголосив Сергій Губін.

Експерт впевнений, що більшість населення позитивно сприйматиме зміни. Ті, кому зараз немає 30 років сформували свою свідомість вже в умовах ринкової економіки і розуміють, що все має свою ціну. Громадяни України у віці 30 – 60 років частково сформувалися в умовах планової економіки. Вони знають, що кожен продукт має свою реальну ціну, сприймають це, але при цьому соціальною сферою, на їх думку, має опікуватися держава.

Тільки старші 60 років можуть категорично не сприймати будь-яких змін, бо мають радянську ментальність і пам’ятають, якими були ціни за часів СРСР. Втім, шляху назад немає.  

Українці чекають реформ. Уряд, який назвав себе реформаторським, вселив надію, що саме реформи і є той шлях, що веде до успіху як країну, так і кожного окремого її громадянина. Наразі українці вже відчули на собі дію тільки однієї реформи – тарифної.

До беззаперечних її плюсів можна віднести те, що тарифна реформа спонукатиме нас максимально економити енергетичні ресурси, поступово підводячи державу до енергетичної незалежності. Мінуси очевидні – у громадян немає коштів ні на оплату енергетичних ресурсів за новими тарифами, ні на утеплення будинків, без чого, власне, будь-які заходи економії не будуть ефективними. Втім, розуміння того, що економія - це необхідність, продиктована часом, у нашого населення вже з’явилося.

«В Україні на опалення і гаряче водопостачання населення споживає вдвічі більше енергоресурсів, ніж у європейських країнах зі схожим кліматом», - говорить старший консультант з питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку Борис ДОДОНОВ. На його думку саме низькі ціни на природний газ не сприяють його ефективному використанню, ведуть до надлишкового імпорту, не дозволяють інвестувати у вітчизняне газовидобування і таким чином підривають енергетичну безпеку України, ведуть до значних втрат в економіці.

Не дивлячись на те, що ринкова ціна газу для України є однією з найвищих в Центрально-Східній Європі, ціна газу для населення у IV кварталі 2013 р. була в 5 разів нижча за ціни для населення в Угорщині, в 6-7 раз за ціни в Естонії, Польщі і Словаччині і в 9 разів за ціни для населення в Австрії та Німеччині. Поступове підвищення цін на газ робить нас ближчими до Європи у питанні тарифів, але при цьому і представники влади, і Світового банку намагаються не акцентувати на питанні вкрай низьких доходів українців, які не йдуть в порівняння з жодною європейською державою. Залишається без відповіді і питання економії в умовах централізованого теплопостачання. 

Наразі тарифна реформа на житлово-комунальні послуги є одним із пріоритетів Уряду України. Тарифи будуть підвищуватися до економічно обґрунтованого рівня.

З підвищенням тарифів українцям обіцяють субсидії, причому за максимально спрощеною процедурою. Втім, на них не можуть розраховувати ті, хто за свою роботу отримує заробітну плату у «конверті», отож тарифна реформа має спонукати громадян вимагати від роботодавців офіційного працевлаштування.

Перехід до ефективної моделі адресних субсидій дозволить зменшити  дефіцит бюджету, позбутися тіньових схем та підвищити справедливість розподілу бюджетних коштів. До речі, ще донедавна тільки 13% отримувачів субсидії були люди дійсно малозабезпечені.

Програми надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг разом з іншими програмами з надання пільг на оплату енергії, вже зараз дозволяють знизити рахунки на енергію певних соціальних і професійних груп на 25–100%.

У випадку подальшого зростання тарифів, програма житлових субсидій матиме значно ширший контингент отримувачів. Якщо при існуючих тарифах потенційна кількість отримувачів – 30% населення, то при зростанні їх число може вирости до 60%, а то й більше. 

Соня Кравченко
Категорія: Новини | Переглядів: 440 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: