Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 6 » У Сумському прес-клубі обговорили новації реєстраційної служби
15:38
У Сумському прес-клубі обговорили новації реєстраційної служби
5 березня 2015 року в обласному прес-клубі відбулася прес-конференція на тему: «Інституційні реформи у системі органів юстиції України: нове у роботі реєстраційної служби у Сумській області».

Із журналістами спілкувалася Наталя Павлівна ДУДНІКОВА – заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Сумській області та Світлана Володимирівна ІСАЄВА – заступник начальника служби –начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Сьогодні у системі юстиції Україні ініційовано інституційну реформу, яка передбачає комплекс заходів із ліквідації дублюючих функцій відомства, оптимізацію структури. При цьому керівництво Мін`юсту наголошує: суть реформ полягає у змінах на краще, які зможе відчути кожен, хто прийде в державні органи і отримає максимально простий і прозорий сервіс, без бюрократії і черг. 

Прийнятий нещодавно парламентом законопроект № 1580 про дерегуляцію дає можливість передати функції фронт-офісу нотаріусам і Центрам надання адміністративних послуг (ЦНАПам). Також планується до 1 червня прийняти закон, який забезпечить передачу функцій як фронт-, так і бек-офісу місцевим органам влади, нотаріусам, ЦНАПам, які будуть спроможні реалізувати ці функції.

Держава буде встановлювати лише стандарти щодо кількості документів, які треба буде пред’явити для реєстраційної дії, строків реєстрації та якості сервісу, що надається громадянам. Заплановано спростити формат реєстрації бізнесу та розширити кількість критеріїв пошуку, за якими буде формуватися той чи інший документ.

З 1 квітня буде запроваджено нові електронні сервіси. У сфері державної реєстрації прав – отримання витягу за результатом реєстрації або рішень про відмову в електронному вигляді. Буде відмінено обов’язковість наявності єдиного цифрового підпису для подібних процедур. У подальших планах реформи – максимальне розширення точок прийому документів.

Реєстраційні служби Сумської області готуються до реалізації запланованих реформ, які запроваджуються Міністерством юстиції України  щодо надання адмінпослуг. На сьогодні у Сумській області державну реєстрацію прав та їх обтяжень на нерухомість здійснюють 19 реєстраційних служб, у яких  працює 78 державних реєстраторів. Протягом 2014 року реєстраційними службами зареєстровано майже 165 тисяч заяв та запитів, таким чином середнє навантаження на одного державного реєстратора становить 2115 заяв за рік.

За результатами спільних нарад з нотаріусами Сумської області та органами місцевої влади було прийняте рішення взяти участь у пілотних проектах, які на сьогодні впроваджуються Міністерством юстиції. Відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 15.08.2014 №1354/5 «Про тимчасові заходи щодо надання послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, розташоване в межах території Луганської та Донецької областей» заяви про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, розташоване в межах Луганської та Донецьких областей, можуть подаватися як до будь-якого органу державної реєстрації прав на території області, в межах якої розташоване нерухоме майно, так і до органів державної реєстрації прав Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької, Житомирської, Сумської та Чернігівської областей. 

На сьогодні спрощений порядок отримання документів про державну реєстрацію актів цивільного стану.

Доступність адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану полягає у запровадженні он-лайн записів до відділів державної реєстрації актів цивільного стану, наповненні інформаційних сторінок у мережі Інтернет, он-лайн консультацій, skipe-зв'язку (dracssumyobl), який працює з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 16.00 години.

Більше інформації за посиланнями: http://sumyjust.gov.ua, http://sumyrsgu.gov.ua

КОНТАКТИ 095-158-84-37, Ірина Панасенко, журналіст
Категорія: Новини | Переглядів: 491 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: