Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Грудень » 9 » Вас зустрінуть тернопільські ангели
19:17
Вас зустрінуть тернопільські ангели
Ось і зима на носі. І попри всі проблеми та біди українці вже починають думати, як будуть зустрічати новорічно-різдвяні свята. Сутність цих свят (під час яких, за древнім повір’ям, відкриваються небеса) схиляє до заглиблення в себе, зближення з найріднішим. То чому б не поїхати, приміром, в західно-українську глибинку, де в цю пору як ніколи оживають і захоплюють у свій вир споконвічні народні традиції? А ще краще – на Тернопільщину, де дуже компактно розташовані справді унікальні об’єкти природи, історії та архітектури. Тут вам і цілі підземні розгалуження печер, і третина всіх замків України, і ще купа всього цікавого.

Містерія вертепів

Уявіть собі залитий сонцем сніговий простір, на якому раптом, звідки не візьмися, з’являється і йде просто до вас справжній ангел – весь у білому, з іскристими крилами! Побачивши минулоріч таку картину в одному з тернопільських сіл, моя київська приятелька згадувала про це, як про якесь диво, хоча зустріла всього лише сільського хлопчика, переодягненого для участі в традиційній народній феєрії. А на різдвяних вулицях Тернополя можна запросто і не раз зустрітися з цілим сімейством ангелів чи компанією бісів! Або, приміром, жінкою в білому савані, з косою в руках та обличчям, розмальованим у стилі «вамп». Такі та інші, не менш цікаві, персонажі ходять від будинку до будинку під дзвін дзвіночків і виспівують пісні-колядки, що прославляють народження Сина Божого, і скрізь їх супроводжують радісні вигуки: «Вертеп іде!». Більшість жителів тернопільських багатоповерхівок охоче і без страху відкривають вертепівцям двері. І не скупляться на грошову винагороду за розігране просто на сходовому майданчику театралізоване дійство, присвячене одній із найважливіших подій християнської історії. До речі, в місцевих селах вважається за ганьбу для господарів і дуже погану прикмету, якщо вертеп обійде будинок стороною. Але найцікавіше – це, мабуть, тернопільський парад вертепів, учасники якого з’їжджаються з усієї області, щоб продемонструвати свою майстерність і вірність народним традиціям.



Узагалі в Тернополі, де, порівняно з іншими регіонами, найбільша кількість церков і релігійних общин на душу населення, проводиться багато різноманітних різдвяних конкурсів. Один із найпопулярніших, у якому змагаються цілі церковні та сільські громади, – на краще оформлення шопки (відтвореного в мініатюрі легендарного місця народження Христа). Так, наприклад, у церкві апостолів Петра і Павла обласного центру традиційно споруджують чи не найбільшу в Україні шопку з рухомими персонажами. А на території Зарваницького Свято-Маріїнського духовного центру (за сорок кілометрів від Тернополя) різдвяна шопка – з живими тваринами. До речі, цей центр – одна з найбільш шанованих греко-католицьких святинь Західної України, де розташовано унікальний музей Української Греко-католицької церкви періоду підпілля. Духовна аура цього місця і храму з чудодійними іконами надзвичайно сильна, тому і прямують сюди численні паломники з усіх усюд за зціленням душі і тіла.

Ще одна унікальна духовна святиня Тернопільського краю – православна Свято-Успенська Почаївська лавра – розташована в протилежному від Зарваниці, північному кінці області, але заради поїздки туди варто внести корективи до будь-якого маршруту. Хоча б для того, щоб побачити наскельний відбиток стопи Божої Матері, яка декілька століть тому нібито з’явилася місцевим жителям. Із розколини під ним досі б’є джерело, вода якого, за переконанням віруючих, зціляє від багатьох недуг.

І душі предків в гості

Ви переконані, що без ялинки справжнього Різдва не буває? А ось і помиляєтесь. У селах Тернопільщини споконвіку замість неї прикрашали різдвяні оселі дідухами, а в останні роки традиція почала відроджуватись. Дідух – це чималий сніп житнього або пшеничного колосся, який ставиться у почесному кутку будинку перед початком святої вечері. Вважалося, що саме в ньому впродовж усіх різдвяних свят живуть душі померлих предків, які в цей час обов’язково спускаються з небес до тих, кого люблять. І якщо точно слідувати народним звичаям, то замість ялинки, яка прийшла до нас з інших країн, необхідно прикрасити іграшками та гірляндами саме такий дідух. До речі, виглядає він анітрохи не гірше. У цьому можна переконатися, побувавши на традиційній для різдвяного Тернополя виставці дідухів. Минулої зими, до речі, в Тернополі встановили найбільший дідух в Україні . Його висота була 8 метрів, а вага – більше 100 кілограмів.



Тернопільські старожили, а особливо місцеві селяни, із задоволенням навчать вас й іншим домашнім правилам головного зимового свята. Наприклад, тому, що передріздвяну сімейну вечерю з дванадцяти пісних страв після молитви при свічці потрібно обов’язково починати з освяченого в церкві хлібця. Найстарший із присутніх за столом родичів відламує від нього по шматочку і, вмочивши в мед, подає кожному з яким-небудь індивідуальним побажанням, як ось: «Тобі, дочко, бажаю більше не хворіти, тобі, зятю, успіхів у новій справі, а тобі, внучко, знайти свого судженого». І лише після цього дозволяється приступати до куті.

Маланка – наш карнавал!

Під старий Новий рік на крайньому півдні Тернопільщини, у селі Горошова Борщівського району, щороку відбувається дійство, подібного якому немає в Україні більше ніде. За церковним календарем 13 січня – іменини преподобної Меланії, або Меланки ( Маланки). За старих часів дорослі й діти цього дня переодягалися і ходили від хати до хати, розважаючи піснями, танцями та жартами всіх навколо. У наддністрянській Горошовій цей звичай не лише зберігся, а й доріс до масштабів великого свята, на яке з’їжджаються туристи, журналісти і фольклористи навіть з далекого зарубіжжя. Місцеві жителі так люблять свій фестиваль Меланок, що готуються до нього кілька місяців і, без зайвої скромності, порівнюють його з відомим карнавалом у Ріо-де-Жанейро. Оголених дівчат тут ви, правда, не побачите (клімат не той), зате будете приємно вражені розмахом фантазії та почуттям гумору простих селян.



Ще восени вони діляться на «команди», придумують сценарії і власними руками виготовляють маски та ляльок для святкового дійства. Так, напередодні року Дракона серед багатьох інших персонажів карнавалу по селу розгулювало величезне чудовисько з триметровим хвостом, з пащі якого виривався справжній вогонь. Іншим разом гостей дивував Дід Мороз-гігант, усередині якого поміщалося шість осіб, а ще іншим – ціла сімейка славнозвісного зеленого Шрека. Цікаво, що учасники карнавалу завжди жваво реагують на найактуальніші події як в Україні, так і за кордоном, тому на вулицях Горошової у вигляді персонажів можна зустріти багатьох відомих людей країни і світу. Наприклад, відразу після Помаранчевої революції тут було встановлено боксерський ринг, на якому змагалися карнавальні Ющенко та Янукович, а всеукраїнський «підрахуй» Ківалов роботи сільських умільців виглядав справжнім монстром. Утім не менше задоволення одержують гості і від споглядання традиційних різдвяних та новорічних персонажів. Цього вечора гумор у Горошовій справді б’є ключем на кожному кроці. Приїжджайте! Не пошкодуєте.

Світлана МИЧКО, тернопільський координатор проекту «Прес-клуби об’єднують Україну»
Категорія: Аналітика | Переглядів: 644 | | Теги: тернопіль, Прес-клуби об'єднують Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: