Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 19 » Вирішувати проблему, поки вона не стала загрозою
19:24
Вирішувати проблему, поки вона не стала загрозою
«Круглий стіл» за темою «Стратегія Зменшення шкоди та бюджетні кошти: марні витрати чи суттєва економія?», що відбувся 13 березня  у Сумському прес-клубі, порушив проблему, що сьогодні може видатися не актуальною, але завтра здатна постати як реально загрозлива для суспільства. То чи потрібно чекати завтра, аби все ж звернути на неї увагу?

Завдяки багаторічному фінансуванню з боку міжнародних організацій, медико-соціальні програми, що базуються на засадах філософії зменшення шкоди від вживання наркотиків, набули в Україні стрімкого розвитку й охопили достатню кількість споживачів наркотиків. Це суттєво вплинуло на зменшення темпів розповсюдження епідемій соціально небезпечних захворювань, зазначив Олексій Загребельний, керівник громадської організації «Клуб «Шанс», що ініціювала обговорення питання.
 
Нагадаємо: Зменшення Шкоди — це стратегія профілактики негативних медичних, соціальних, економічних та правових наслідків серед споживачів ін'єкційних наркоти¬ків (СІН), які не можуть чи не готові відмовитися від вживання наркотиків, спрямована на вирішення першочергових проблем та зменшення ризику, асоційованого зі споживанням ін'єкційних наркотиків. У системі профілактичних заходів стратегія Зменшення Шкоди є однією з ланок в системі профілактики вживання наркотиків, ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів та інших інфекційних захворювань. 

Ніби відомо: робити профілактику сьогодні дешевше, ніж лікувати завтра. Проте усі ці роки, незважаючи на багаторазові запевнення, держава не поспішала брати на себе фінансування програм зменшення шкоди, включаючи програми обміну шприців і замісну підтримувальну терапію. Кількість учасників і програм збільшувалася з кожним роком, а внесок держави в їх розвиток та підтримку залишався лише на рівні декларацій та обіцянок. Між тим, протягом найближчих років відбудеться значне зменшення обсягів фінансування міжнародних фондів у сфері протидії  наркоманії та ВІЛ/СНІДу. Так, 2017 року буде завершене фінансування даних програм Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією. Відтак держава або ж повинна буде нести значні витрати, до яких виявиться не готовою; або отримає різке зростання епідемії; або все ж сьогодні зверне увагу на зазначену проблему й почне поступово брати на себе фінансування для її вирішення. 

Про загрози, що можуть виникнути за ситуації, якщо клієнти даних програм залишаться поза увагою держави і суспільства, говорили президент благодійного фонду «Крок назустріч» Олександр Гапієнко, лікар-нарколог обласного наркологічного диспансеру Тарас Злиденний, громадський діяч, експерт «Бюро аналізу політики» Андрій Букін. А мова йде не лише про медичний аспект – зростання епідемій, а й про кримінальний, наголосив Андрій. Позбавлені підтримки, хворі на наркозалежність люди підуть шукати «дози» на вулицю, у наші з вами домівки, – тобто цілком прогнозоване ще й зростання наркозлочинності. 

Власне, необхідні на підтримку програм бюджетні витрати, вважає Олексій Загребельний, на ділі виявляться економією. Взяти хоча той факт, що на лікування одного наркозалежного на рік потрібно на порядок менше коштів, ніж на утримання його в місці позбавлення волі за вчинений наркозлочин.

Громадські діячі відзначили, наскільки важливим є порозуміння щодо цього питання з органами влади. Сьогодні воно існує. Так, минулого року було підписано меморандум про спільні дії між лікувальними закладами, громадськими об᾽єднаннями та управлінням охорони здоров᾽я Сумської обласної держадміністрації. На засіданні «круглого столу» начальник управління Сергій Бутенко ще раз підтвердив намір тримати питання в полі зору й спільно з громадськістю домагатися його вирішення.  
Після обговорення, що справді засвідчило спільне розуміння проблеми, учасники засідання підписали резолюцію. Пропонуємо її повний текст: 
«Сьогоднішня епідемічна ситуація в області характеризується високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції, насамперед – серед осіб, які належать до групи підвищеного ризику; переважним ураженням осіб працездатного віку; нерівномірним поширенням районами області. Дана специфіка зумовлює потребу забезпечення доступу до профілактичних послуг представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ. 

Наразі в області разом із профільними медичними установами (обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, наркологічний і протитуберкульозний диспансери) до реалізації заходів із протидії епідемії широко залучені неурядові організації, зокрема: ГО «Клуб «Шанс», БФ «Крок назустріч», регіональне представництво ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», а також відповідні служби управління ДПтСУ у Сумській області.

Найбільший обсяг профілактичних послуг представникам груп підвищеного ризику,  починаючи з 2004 року, було надано завдяки проектам, що фінансуються Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, а також іншими міжнародними донорами.  Так, у 2013-14 рр. на території області дві неурядові організації здійснювали профілактичну роботу серед споживачів інєкційних наркотиків: одна –  серед осіб секс-бізнесу, одна –  серед засуджених.

Разом із тим, незважаючи на прогрес у реалізації профілактичних програм серед представників груп підвищеного ризику, існують певні проблеми, що потребують врегулювання з боку місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Адже обсяги, масштаби, якість та інтенсивність названих профілактичних втручань залишаються недостатніми для зупинення поширення ВІЛ-інфекції в групах підвищеного ризику та обмеження поширення ВІЛ-інфекції загалом серед населення. Координація роботи між організаціями, що надають соціальні послуги, та профільними лікувальними закладами налагоджена не в повній мірі. Це серйозно загрожує сталості профілактичних програм, що здійснюються сьогодні переважно за рахунок фінансової підтримки міжнародних організацій.

З огляду на вище зазначене, постає головна проблема – необхідність забезпечення сталості запроваджених профілактичних послуг і програм після завершення фінансування з боку міжнародних організацій у 2017 році. Для вирішення цієї проблеми вже зараз необхідно розробити, затвердити та поступово втілювати в життя план поступового переходу на фінансування з місцевих бюджетів; забезпечити інституалізацію цих послуг у мережу закладів охорони здоров'я всіх ланок надання медичної допомоги населенню.  

Ми, учасники «круглого столу», з огляду на актуальні завдання державної політики щодо профілактики поширення ВІЛ-інфекції серед представників груп підвищеного ризику, вважаємо необхідним  створити  у Сумській області відповідні нормативно-правові, фінансово-економічні  та організаційні умови щодо запровадження сталої системи профілактичних послуг для представників зазначених груп населення. 

Виконання цього завдання потребує нових підходів до формування і реалізації регіональної політики, яка має передбачати, перш за все, налагодження ефективної міжсекторальної і міжгалузевої співпраці та запровадження прозорого механізму фінансування. Відтак вважаємо за необхідне вжити наступні заходи:

Розробити та затвердити Стратегію забезпечення доступу представників груп підвищеного ризику та затвердити перелік профілактичних послуг для представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ.

Розробку Стратегії забезпечення доступу представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ до профілактичних послуг на 2015 – 2018 роки доручити міжвідомчій робочій групі обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. 

Після затвердження Стратегії у шестимісячний термін розробити план заходів із реалізації Стратегії  з зазначенням розподілу сфер діяльності та відповідальності за здійснення заходів між державними установами та неурядовими організаціями, що працюють у зазначеній сфері.

Забезпечити участь громадськості на всіх етапах прийняття рішень і планування політики в сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу: аналіз і моніторинг надання послуг, формування та реалізація політики, планування, бюджетування та розподіл ресурсів».

Документ підписали начальник управління охорони здоров᾽я Сумської обласної державної адміністрації Сергій Бутенко; керівник Сумської обласної громадської організації «Клуб Шанс» Олексій Загребельний; лікар-нарколог КЗ Сумської обласної ради «Обласний наркологічний диспансер» Тарас Злиденний; громадський діяч, експерт СОГО «Бюро аналізу політики» Андрій Букін; президент БФ «Крок назустріч» Олександр Гапієнко.
Категорія: Новини | Переглядів: 426 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: