Вітаю Вас, Гість
Головна » Аналітика
Зібрати 14 медичних довідок, оббігавши чи не всі медичні установи міста й заплативши, відповідно, якщо  аналізи платні; виконати список із 12 позицій (однією з яких є надання двадцяти аркушів паперу А4) – ось так доводиться нашим бійцям-захисникам готуватися  до контрактної служби в українській армії. «Звісно, за все зараз потрібно платити», – реально дивиться на речі боєць-доброволець Володимир Сайко. Він воював під Іловайськом, потрапив у полон, вибрався звідти живим й знову хоче захищати нашу країну: «Звичайно, медична комісія потрібна. Адже на війну мають йти здорові люди. Але механізм організації цього процесу змушує замислитися, що комусь дуже вигідно заробляти гроші на війні», – зауважує боєць.

            Про відсутність достатньої підтримки з боку влади й навіть більше – позбавлення можливості допомагати таким, як Володимир – бійцям і військовопол ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 511 | Дата: 26.01.2016 | Комментарии (0)

Цього літа, а саме 1 липня, українці повинні будуть почати новий відрахунок у житті своїх багатоквартирних будинків. Адже новий закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» зібрав у собі права та обов'язки співвласників таких помешкань. І тепер відповідальність за утримання багатоквартирного житла несе не місцева влада, ЖКГ чи держава, а самі співвласники.

22 січня у Сумському прес-клубі обговорили можливість втілення житлово-комунальних реформ та заходів щодо збереження житлового фонду міста.

Закликів щодо реформування ЖКГ –  багато, проте пересічні громадяни  до цього часу не знають, які права та обов'язки надані їм цим законом.

Ще на початку 2000-х років законодавство визначило, що у багатоквартирних будинках, де хоча б одна квартира є приватизованою, будинок не є державною або комунальною власністю. Таким чином квартири, всі допоміжні приміщення, конструктивні елементи та ме ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 498 | Дата: 25.01.2016 | Комментарии (0)

Якої інформації потребують переселенці, які перебувають на території нашої області? Яких саме повідомлень не вистачає вимушено переміщеним особам  та чи мають вони змогу отримувати її в повній мірі? – відповіді на ці та інші запитання спробували отримати на засіданні «круглого столу» з питань поліпшення комунікацій між переселенцями, владою та громадськими організаціями.

Засідання «круглого столу» мало назву «Комфортний інформаційний простір: як поліпшити комунікації між переселенцями-владою-НДО-волонтерами-ЗМІ-переселенцями». До розмови були запрошені представники цього інформаційного ланцюга, люди, яки безпосередньо беруть участь у вирішенні долі вимушено переміщених осіб на Сумщині.

Валентина Соболєва, начальник відділу соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації розповіла про державну допомогу, причини її виплати та види. За її словами, держ ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 580 | Дата: 27.12.2015 | Комментарии (0)

У зв’язку з появою переселенців із АР Крим, Донецької та Луганської областей на території Сумщини постала проблема безсторонньої подачі інформації в місцевих ЗМІ. Завдяки зусиллям медійників, соціологів, психологів і керівництва області були проведені моніторинги та створювалися проекти, що допомагали у вирішенні питань житла, роботи, матеріальної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

У Сумах на базі обласної державної адміністрації відбувся тренінг «Розвиток навичок та вмінь журналістів місцевих ЗМІ щодо проблем переселенців» у рамках проекту «Висвітлення у ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення».

На заході були присутні й ділилися думками та пропозиціями  заступник голови Сумської обласної ради Віра Лаврик; керівник проекту, голова ГО «Асоціація регіональних ЗМІ»Олександр Назаренко; голова ГО «Асоціація регіональних ЗМІ Сумщини» Наталія Калініченко; ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 522 | Дата: 12.12.2015 | Комментарии (0)

3 грудня  у Сумському прес-клубі розповіли про підсумки проекту  «Впевнений бізнес – заможна громада» його виконавці – громадянсько-активні підприємці обласного центру.

Проект USAID «Впевнений бізнес – заможна громада» мав на меті сприяти внесенню, ухваленню та впровадженню невідкладних реформ у сфері боротьби з корупцією та покращенню бізнес-середовища для малих і середніх підприємств в Україні. Проект впроваджується Центром міжнародного приватного підприємництва (СIPE). У Сумах його реалізувала  СОГО «Спілка підприємців, орендарів та власників Сумської області», –розповіла голова Спілки, керівник проекту проведення громадської антикорупційної експертизи рішень Сумської міської ради Світлана Іченська.

Групою експертів, зазначила вона, було проаналізовано 7253 документа, з них 3172 –рішення виконавчого комітету та 4081 – рішення Сумської міс ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 519 | Дата: 07.12.2015 | Комментарии (0)

Аналіз регіональних видань засвідчує, що неналежно маркована реклама стала більш вживаним інструментом подання джинси. Тобто видання змінили метод, але не змінили суті.


Ви, звісно, знаєте, що прикривають фіговим листочком. Ні-ні, не так буквально! Погляньмо узагальнено: ним прикривають срам. Тобто люди знають: є щось, чого не варто показувати на загал, а отже слід прикрити. Ніби й добре, що маємо таке недругорядне для суспільного існування почуття сорому. А от якщо на один об'єкт вішається багато таких листочків? Чи добре це? Можливо, за такої кількості сраму треба не листочки вішати, а зменшити площу того, що варто прикривати? Бо якщо, приміром, вияви якоїсь нехорошої болячки замість лікувати будуть лише завішувати фіговими листочками, то чи врятує це від хвороби?.. А тим часом чимало місцевих українських видань передвиборчо-виборчого періоду виглядали радше фіговими деревами, ніж виданнями, так багато листя у в ... Читати далі »

Категория: Аналітика | Просмотров: 405 | Дата: 30.11.2015 | Комментарии (0)

З початком опалювального сезону все більше людей задумуються і про те, як зберегти тепло в оселі, і як зекономити на житлово-комунальних послугах, що останнім часом значно виросли в ціні. Про те, як підвищити енергоефективність власного будинку розповіли на семінарі  у рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Перше, що мають зрозуміти українці – дешевого газу та електроенергії не буде. З ностальгією згадувати часи  СРСР з його дешевими  житлово-комунальними послугами не варто. Адже тоді населення сплачувало 3-4% від реальної вартості житлово-комунальних послуг. Різницю енергопостачальним підприємствам компенсувала держава.

За часи незалежності України рівень відшкодування населенням реальних витрат на житлово-комунальні послуги поступово підвищувався, але значну частину вартості тарифу все ще компенсувала держава. Зараз держава втілює досвід Європейських країн, де споживачі завжди спла ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 632 | Дата: 29.10.2015 | Комментарии (0)

Як живеться тим, хто вимушений був покинути свої домівки і тікати в інші області країни, шукаючи притулку? Чи допомагають їм ті, чий це прямий обов’язок?

Про це дізнавалася громадська організація «Асоціація регіональних засобів масової інформації» у рамках проекту «Висвітлення в ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення».

Щоб роздобути необхідні відомості у відповідних службах Сумської області було спрямовано 7 запитів на публічну інформацію. Тож пропонуємо відповіді почитати разом (станом на липень 2015 року).

 

Кілька загальних цифр

На Сумщині перебуває до 15 тисяч осіб з Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей. З них найбільше пенсіонерів.

У гуртожитках ДПТЗН «Вище професійне училище», Зноб-Новгородського аграрного ліцею, ВПУ, геріатричному пансіонаті та гуртожитках Глухова ро ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 497 | Дата: 29.10.2015 | Комментарии (0)

8 жовтня у Сумському прес-клубі розповіли, чим може скінчитися історія з будівництвом гуртожитку Футбольного центру «Барса», якщо всі дії, повязані з цим, не повернуться у русло закону.
Звернути увагу на питання будівництва гуртожитку «Барси» змусили два джерела інформації, –  розповів координатор громадської організації «Маєш право» Віталій Моїсеєнко. Одне: на офіційному веб-сайті прокуратури Сумської області 01.10.2015 була розміщена інформація «Досудові розслідування щодо розкрадання бюджетних коштів, вчинених високопосадовцями Сумської ОДА за часів колишньої влади, тривають». У ній повідомлялося, що колишнє керівництво управління Сумської облдержадміністрації, перевищуючи службові повноваження, всупереч інтересам держави та територіальної громади, допустило вибуття із комунальної власності частини новозбудованого гуртожитку футбольного центру та пере ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 664 | Дата: 08.10.2015 | Комментарии (0)

 22 вересня у Харкові відбувся медіа-день «Чому за житлово-комунальну реформу пересічні українці мають платити високу ціну, а її ефективність та результативність все ще бажають бути кращими?». Йшлося про теперішні можливості та перспективи розвитку об᾽єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ),  а також про ймовірні та доступні заходи з енергозбереження, що допоможуть  мешканцям жити краще, але дешевше. Організатором заходу став проект IFC «Енергоефективність у житловому секторі України».

Передусім на заходах медіа-дня: прес-конфернції, круглому столі та тренінгові –  обговорювалися нововведення  до житлового законодавства України та загальна роль ОСББ.

Зоя Гопцій, радник із правових питань проекту, акцентувала увагу на Законі  «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», прийнятому 14 травня цього року. Він вніс деякі серйозні зміни у механізм керув ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 454 | Дата: 01.10.2015 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 ... 8 9 »