Вітаю Вас, Гість
Головна » Аналітика
Степові землі Північного Причорномор’я, на перший погляд, можуть видатися звичайнісінькою «пустелею», позбавленою цікавого історичного минулого. Справді, на відміну від потужних міських цивілізацій Месопотамії, Єгипту чи Балкан, на степових просторах жоден народ не міг затриматися довший час, адже його неодмінно витісню вав інший – сильніший. Проте саме ця етнічна строкатість, своєрідний полігон народів і надає краю унікальності. Так, зокрема, тут мешкали прадавні арії, які першими приборкали колись непокірного коня, винайшли колесо та змайстрували перші у світі вози. Войовничі степовики назавжди залишили слід у античній міфології. Саме вони стали прототипом кентаврів, адже балканським народам, які до того часу не знали коня, мешканці Північного Причорномор’я здавалися надприродними істотами.

Між іншим, найдавніша у Схід ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 530 | Дата: 10.12.2014 | Комментарии (0)

Ось і зима на носі. І попри всі проблеми та біди українці вже починають думати, як будуть зустрічати новорічно-різдвяні свята. Сутність цих свят (під час яких, за древнім повір’ям, відкриваються небеса) схиляє до заглиблення в себе, зближення з найріднішим. То чому б не поїхати, приміром, в західно-українську глибинку, де в цю пору як ніколи оживають і захоплюють у свій вир споконвічні народні традиції? А ще краще – на Тернопільщину, де дуже компактно розташовані справді унікальні об’єкти природи, історії та архітектури. Тут вам і цілі підземні розгалуження печер, і третина всіх замків України, і ще купа всього цікавого.

Містерія вертепів

Уявіть собі залитий сонцем сніговий простір, на якому раптом, звідки не візьмися, з’являється і йде просто до вас справжній ангел – весь у білому, з іскристими к ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 647 | Дата: 09.12.2014 | Комментарии (0)

Отець Сергій Чудинович – духовна підтримка і опора Херсонського Майдану. Один з небагатьох священнослужителів , який проводив молитви і служіння в найважчі для Євромайдану дні. Тепер постійно відвідує місця розташування регулярних військ та добровольчих батальйонів, щоб відслужити Літургію, передати гуманітарну допомогу, яку приносять парафіяни його церкви.

Я прошу отця Сергія розповісти, що він відчував у дні Майдану, що відчуває тепер. Чому він допомагає українським воїнам, а раніше – майданівцям? Подумавши, священик пояснює свою громадянську позицію, «світськість» вчинків:

- Події останнього року в кожному з нас пробудили більшу любов до своєї країни. Все почалося з Майдану. Я разом з іншими херсонцями виходив на площу Свободи, їздив до Києва, брав активну участь в Автомайданах.

У березні ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 508 | Дата: 09.12.2014 | Комментарии (0)

Для розуміння історії «бандерівського» краю раджу всім, хто завітає до Тернополя, відвідати унікальний тутешній Музей політв’язнів. Розташований у підвалах–катівнях колишнього слідчого ізолятора КДБ, він має особливу ауру - здається, що кам’яні підземні стіни наскрізь просякнуті болем тисяч людей, яких мучили, калічили і вбивали лише за те, що вони самовіддано любили свою батьківщину і боролися з її поневолювачами. Там ви побачите закапелок, де колись стояв голосний механічний генератор – його вмикали, аби заглушити звуки пострілів під час розстрілу та крики катованих, кам’яний «мішок» карцеру, вузькі круті сходи «на Голгофу» – так називали ув’язнені кімнати для допитів нагорі, де тепер експозиція, присвячена комуністичному терору 20-50-х років уже минулого століття. А також кімнату-«криївку» з до деталей відтвореним повстанським ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 607 | Дата: 09.12.2014 | Комментарии (0)

Кожної четвертої суботи листопада херсонці разом з усією Україною вшановують пам’ять загиблих земляків під час Голодомору 1932 - 1933 років. Цього разу день жалоби по загиблим від голодомору співпав з Днем революції Гідності. На головній площі міста зібралось понад тисячу херсонців. Розпочалося віче із спільної молитви по душах померлих від штучного голоду та тих хто загинув на Майдані. Херсонці молились не стримуючи та не соромлячись сліз, адже нинішня офіційно не оголошена війна, яку веде Росія на нашій території ще раз доказує, що Україна завжди була ласим шматком в очах поневолювачів. І нині, як багато років тому українці знову потерпають від сусідньої держави. На площі Свободи люди запалали лампадки, вшанували загиблих на майдані та сході країни, і ходою пішли до пам’ятника жертвам голодомору, де відбувся мітинг скорботи.
... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 455 | Дата: 09.12.2014 | Комментарии (0)

Як це не парадоксально, але переважну більшість своїх голосів на недавніх виборах до Верховної Ради жителі Тернопільщини віддали не «Свободі» і не «Правому сектору». Найбільше, 36,5 %, проголосували за «Народний фронт», на другому місці ( 19,7 %) опинився Блок Петра Порошенка, на третьому (11,3 %) – сусідська «Самопоміч» . І аж тільки потім ідуть показники ще пару років тому обожнюваної тернополянами «Свободи» - 8,1 %, а замикають прохідний список Радикальна партія Ляшка з 6,5% та «Батьківщина» з 6,3 %. «Правий сектор» хоч і наближався подекуди до прохідної позначки, але так її й не подолав, так само як і політична сила Анатолія Гриценка. Успішний на сході і півдні України «Опозиційнй блок» на Тернопільщині нашкріб лише 0,77 процента, Компартія – 0,72, про решту немає сенсу говорити взагалі.

Мажоритарні округи регіону ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 442 | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

Вибори на Херсонщині відбулися досить спокійно. Спостерігачі Комітету виборців України зафіксували кілька десятків порушень, з них – лише декілька серйозних. А ось результат – здивував. Херсонська область в черговий раз переконала: вона є особливою на фоні південних та східних областей. Але спочатку про кілька сумних речей

Розчарування виборців

Головною особливістю дня голосування стала низка явка виборців (41,36%). Це найменша за всі роки незалежності явка на національних виборах в нашій області. З 2010 року ми спостерігаємо постійне зниження явки виборців. З року в рік зменшується кількість херсонських виборців, які беруть участь у голосуванні. За цей час явка знизилася майже на двадцять відсотків. Кожен третій хто обирав у 2010 році Президента, цього разу не прийшов на вибори. Кожен п’ятий, який брав участь у голосуванні ще в травні – цього разу проігнорував день виборів.

Хто вони, розчаровані?

Ще з травня цього року ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 412 | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)


У зв’язку з політичними подіями останнього року вороги всього українського намагаються навішати на західні регіони України різноманітні принизливі ярлики. Зокрема, переконують людей, мало обізнаних зi справжніми історичними реаліями, що це – така собі затюкана провінція з ганебним менталітетом минулої підлеглості країнам Європи. Я ж, через розповідь про життя і діяльність лише одного із своїх славних земляків, хочу довести протилежне: мій край завжди був самодостатнім і прогресивним, навіть за дуже складних обставин.

Не так давно на Тернопільщині вшановували 115-річчя з дня народження видатного ідеолога й організатора сільськогосподарської кооперації Західної України Євгена Храпливого. Він народився наприкінці позаминулого століття в селі Лисівці Заліщицького району теперішньої Тернопільської області. Вихований ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 531 | Дата: 13.11.2014 | Комментарии (0)

Херсонщина – край вільнолюбства

Легенди донесли до наших днів славне минуле Херсонського краю. Безкраї степи колись заселяли і сармати, і скіфи. Досі туристів, що їдуть до Чорного моря, обабіч траси зустрічають скіфські кургани.
В часи, коли Катерина ІІ зруйнувала Запорізьку Січ і покріпачила Україну, козаки заснували спочатку Олешківську, а пізніше Кам’янську Січ – останній форпост козацької слави. Сюди ж, у безводний, випалений сонцем, степ, тікали кріпаки, що не могли змиритися із гіркою долею безправного раба. Козаки захищали український народ від татаро-турецьких набігів, впроваджували нову форму господарювання з гарантіями вільної праці і приватної власності. У козацьких січах завжди діяв кодекс прав і вольностей.

Ось чому Херсонщина – уособлення вільнолюбства і нескореності.
... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 562 | Дата: 12.11.2014 | Комментарии (0)

Одна з найменших і перша за «українськістю»

Попри високу громадянську і політичну активність населення Тернопільська область є однією з найменших в Україні і за його кількістю ( 1 076 632 особи станом на початок минулого року), і за територією. Зате вона перша за «українськістю». За результатами останнього перепису населення 97,81 процента жителів регіону вказали, що вони є українцями за національністю, 1,25 процента –що росіяни, і менше ніж пів процента – що поляки. Представників решти наявних національностей було зареєстровано менше, ніж по тисячі осіб. Також, за даними того ж таки Всеукраїнського перепису, Тернопільщина є найбільш україномовною областю, так як рідною українську мову назвали 98,8% її жителів.

При цьому регіон не можна назвати ментально однорідним, так як до нього входять тери ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 433 | Дата: 10.11.2014 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 6 7 8 9 »