Вітаю Вас, Гість
Головна » Аналітика
ВО «Свобода» за два роки двічі встигла стати якщо не сенсацією, то у всякому разі сюрпризом виборів. У 2012 році мало хто очікував того, що «Свобода» так впевнено пройде до Верховної Ради, удвічі перевищивши прохідний бар’єр. А вже через два роки, у 2014 році, більшість експертів не очікували, що «Свобода» «пролетить» мимо парламенту.

Утім, на все є свої причини. Якщо подивитися на електоральну карту Сумської області за результатами виборів 2012 року, можна помітити, що «Свободу» підтримали в основному міські виборці. Точніше, жителі «міні-агломерацій» – міст і сусідніх з ними сіл.

Дуже чітко це помітно на прикладі Сум, Конотопу, Ромнів, Лебедина, Охтирки. При цьому чітко вираженого географічного регіону підтримки &la ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 514 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Непроходження Комуністичної партії до українського парламенту викликане, в першу чергу, факторами геополітичного характеру – неголосуванням Криму і Донбасу, які були найбільшою базою електоральної підтримки комуністів. Проте аналіз результатів по Сумській області дає можливість стверджувати, що падіння підтримки Компартії є більш комплексним і системним явищем.

Так, на Сумщині підтримка КПУ знизилася за два роки утричі. І це стосується як відсотків від усіх голосів виборців, так і кількості, власне, голосів, відданих за комуністів: з 65 тисяч виборців у 2012 році до 21 тисячі у 2014.

Падіння підтримки спостерігається по всім шести округам Сумської області, включаючи базові колись для комуністів північні райони. Навіть в 160-му окрузі Компартія втратила більше половини своїх виборців. А в окрузі 161 ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 492 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Олег Ляшко зі своєю Радикальною партією продемонстрували у 2014 році стрімкий злет електоральних симпатій. Насправді, дуже сумнівно, щоб такий злет був викликаний набуттям стійкого електорату – адже ні реальних досягнень, ні навіть реальної програми ця партія (поки?) не має.

Скоріше, такий стрімкий злет – результат співпадіння зацікавленості виборців бачити нові обличчя у політиці і популістської виборчої кампанії Олега Ляшка. Насправді, практика виборів в Україні показує, що популістські проекти довго не живуть. Термін їх перебування у верхньому ешелоні великої політики визначається харизматичністю лідера, проте навіть найбільш талановиті політики-популісти все одно завершують кар’єру разом зі своїми проектами.

Ще два роки тому Радикальна партія набрала на виборах в Україні лише 1,08% ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 532 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Явище, малозрозумілу назву якого винесено в заголовок, виявляється, давно існує в Україні. І активно використовується. Зокрема, і на Сумщині. Що ж воно за звір такий – джеррімендеринг?

Як говорить Вікіпедія, джеррімендеринг – це метод утворення виборчих округів, який дає перевагу певній партії чи групі. Межі округів при цьому навмисне проводяться таким чином, що в результаті виборів представництво прихильників певної партії чи демографічної групи у представницькому органі штучно завищується або, навпаки, занижується.

Джеррімендеринг зазвичай зустрічається в тих країнах, де вибори проводяться за мажоритарною виборчою системою. Або, як нині в Україні, за змішаною. Великим недоліком цієї системи є те, що у ній великий відсоток голосів «марнується». «Змарновані голоси» &nda ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 666 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві урядники, що пропустили понад 50% засідань постійних комісій Сумської міської ради.



Знаково, серед інших депутатів є і чинний міський голова - Олександр Лисенко. До того, як його обрали у травні 2014 року, він був депутатом від “Батьківщини” і у 2013 році пропустив 4 з 6 засідань комісії з питань охорони здоров’я, праці та соцзахисту населення.

Як з’ясував Громадський рух ЧЕСНО, у 2013 році ця комісія не засідала взагалі півроку. Чому прогулював у статусі депутата чинний міськ ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 560 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

У період з 14 по 20 березня 2015 року в Україні зафіксовано 6 випадків фізичної агресії проти журналістів та два випадки в категорії «Цензура. Доступ до інформації».

В Україні поруч зі зростання соціальної напруги через подорожчання товарів та послуг зростає емоційне навантаження на журналістів, котрі висвітлюють суспільно-політичне життя. Третій тиждень березня відзначився заборонами зйомки (Ужгород, Мукачево, Одеса, Київщина), відмовою у наданні суспільно важливої інформації (Чернівці, Донбас), погрозами журналістам 5 каналу після трагічного випадку за участі українських військових у Костянтинівці на Донеччині. Також цього тижня за нез’ясованих обставин загинула головний редактор «Нетішинського вісника» Ольга Мороз, і чи має це стосунок до її діяльності як журналіс ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 425 | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

У січні зафіксовано чотирикратне зниження кількості політичної джинси порівняно з жовтнем. Однак тема неоголошеної війни Росії проти України висвітлюється поверхово, непрофесійно й подеколи цинічно. Моніторинг регіональних друкованих та онлайн ЗМІ Інституту демократії імені Пилипа Орлика за січень 2015-го.

У січні кількість матеріалів із ознаками замовності та неналежно маркованої реклами у друкованих регіональних медіа знизилася вдвічі — до 18% порівняно з виборчим жовтнем — 43%. Перше, що зауважили експерти в січні, — це чотирикратне зниження кількості політичної джинси порівняно з жовтнем: від 30% до 7,06%.

Найбільш показовим був «Днепр Вечерний», який у 12 разів знизив відсоток джинси з 69% у жовтні до 5,6% у січні! Хоча видання й залишає 11% приховано ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 551 | Дата: 19.03.2015 | Комментарии (0)

Сумські експерти констатують: більшість регіональних ЗМІ не мають чіткої редакційної політики щодо висвітлення ситуації в країні, проте відзначають, що у січні показних замовності у місцевих ЗМІ найнижчий за понад три роки моніторингу.
  
У січні було здійснено моніторинг чотирьох друкованих та чотирьох Інтернет-видань регіону: обласних газет «ДС-экспресс» (замість традиційно досліджуваного «Данкору», що у новому році злився з виданням «ДС-экспресс»), «Сумщина», «Панорама», «Ваш шанс»; сайтів «Шостка.Info» і «0543», «ТОР Конотоп» (замість «Сумиінфо», який у грудні припинив роботу), «XPress» за визначений період з 19 до 26 числа.

В ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 472 | Дата: 19.03.2015 | Комментарии (0)

Що для вас – Херсонщина? Яка найперша асоціація? Так, Асканія Нова, червонощокі помідори та величезні кавуни у другій половині літа, від яких ніби віє розслаблюючою спекою… Мій найвиразніший сьогоднішній спогад про Херсонщину – траса, якою ми їдемо в наповненому автобусі. Холодний вітер за склом і протитанковий рів вздовж дороги. Там, показує за той рів наш гід Каланчакським районом голова райдержадміністрації Іван Гончарський, Крим. З іншого боку дороги, пояснює, – мінне поле.

Ми їдемо Україною. Ще рік тому така «мізансцена» не привиділася б і в страшному сні. Але…

У автобусі – журналісти з трьох областей: Херсонської, Тернопільської та Сумської. Нас зібрав проект «Прес-клуби об᾽єднують Україну». І як довелося переконатися не раз у цьому обміні, ми справді знаємо про різні регіони власної країни часом не ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 612 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

В силу цілої низки факторів релігійність населення західного регіону в цілому завжди була вищою, ніж жителів інших областей. І якщо на запитання «Чи є ви віруючим?» ( результати опитування кількарічної давності) в Центрі ствердно відповіли 73,4 процента опитуваних, на Сході – 71,4, а на Півдні – 67,1, то на Заході ця цифра становила 93,4. Також якщо в цілому в Україні на один населений пункт припадає в середньому 0,7 релігійної громади, то у західних областях цей показник у 2—3 рази вищий. Тернопільщина ж взагалі рекордсменка. За кількістю релігійних організацій – 150 на 100 тисяч населення – донедавна займала перше місце в Україні. В Тернополі налічується і найбільше храмів на душу населення з–поміж усіх обласних центрів. Так станом на початок минулого року в порівняно невеликому місті діяло 40 храмів та молитовних споруд різних ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 653 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »