Вітаю Вас, Гість
Головна » Аналітика
Ще у 2012 році вчені одного з підрозділів NASA визначили місця на Земній кулі, які володіють найбільшим енергетичним позитивним впливом на людину. В Україні до цього списку потрапили дендропарк «Софіївка», озеро Синевир і заповідник «Асканія Нова».

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна - найстаріший степовий резерват світу. Одне із семи природних чудес України, що входить у сотню найбільш відомих заповідних територій планети. Це найбільший на півдні України еколого-освітній центр. Людина, яка бачила сріблясте море ковилу, вдихала пахощі різнотрав’я , підставляла обличчя степовому вітру, ще і ще повертається до цього чарівного степу, щоб набратися сил та натхнення.

З 1990 року директором Державного заповідника «Асканія-Нова» став Віктор Семенович Гавриленко. Член Націо ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 518 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

Вже більше року «живе» на Тернопільщині незвичайний маленький воїн із таким же незвичайним ім’ям Алярмик ( від слова «алярм», що використовувалось колись серед бійців Української Повстанської Армії, як заклик до готовності діяти в разі небезпеки). Існує він, правда, не в реальному житті, а на сторінках віршованої книжки з назвою «Повстанська абетка», однак при цьому вже був виявлений і підданий жорстокій критиці з боку ганебно відомого російського телеканалу Life News. В притаманному їм стилі нездорових фантазій журналісти каналу вивалили в ефір щось на кшталт того, що в Західній Україні бандерівці примушують дітей до військової муштри мало не з пелюшок, і навіть дитяча література у них відповідна. Що ж, книжка про життя і пригоди юного вояка Української Повстанської Армії справді розрахована на дошкільнят та школярів початкових ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 631 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

«На Херсонщині у Цюрупинському районі, на високому березі річки Конки, є село Козачі Лагері.

Маленьку річку від сивого Дніпра відділяють мальовничі плавні – райське місце для муфлонів, розкошують тут і дикі кабани. Конка багата рибою, в ній водяться соми, коропи, щука, лящ, тарань. У комишах гніздяться дикі качки. В степу багато рідких рослин. Є і гадюки. Мешканці лісу – дикі косулі, зайці, лиси,сірі вовки, сови… З ранку нас будить соловейко, вечорами влаштовують дивовижні концерти жабки.

Ну як можна не зберегти цю красу Богом дану нам нащадкам славних козаків?! Наше село вабить до себе рибалок та мисливців. В Козачих Лагерях є мисливське господарство, яке суворо слідкує за чисельністю тварин. У свій час тут любили відпочивати відомий український поет П.П.Тичина та гуморист Остап Вишня. Мальовнича природа н ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 518 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

В рамках проекту «Прес-клуби об’єднують Україну» ми вже розповідали про унікальне тернопільське культурно-просвітницьке товариство «Вертеп», яке ще на початку 90-х стало ядром культурного, громадського і політичного життя свідомої молоді. Тепер же час написати і про своєрідний феномен - майже три десятки подружніх пар знайшли одне одного саме в цьому товаристві, а при народженні діток ще й кумів собі з вертепівських друзів вибирали. Підростаючи, членами товариства поряд з батьками ставали вже й діти, тож з роками воно перетворилося наче у велику дружну родину. Однак сьогодні хочеться розповісти лише про одну з таких сімей, главою якої є один із засновників «Вертепу», керівник тернопільського Центру національного відродження Тарас Гребеняк.

«Родина, родина – від батька й до сина…»

Ця відома пісня – ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 580 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

Агропромисловий комплекс

Херсонщина – регіон сільськогосподарського виробництва. Територія області займає майже 2 млн га сільськогосподарських угідь, що є найбільшою площею орних земель України. В області працює майже три тисячі фермерських господарств.

Область є національним лідером з виробництва овочевих і баштанних культур, яких у минулому році вирощено і зібрано понад 2 млн тонн. Тут вирощують помідори, капусту, цибулю, перець солодкий, баклажани. Далеко за межами області відомі херсонські кавуни та томати – це своєрідна візитна картка нашого краю. Іншими стратегічно важливими для області культурами є соняшник і соя. Також Херсонщина славиться фруктовими садами, де вирощуються соковиті абрикоси, персики, вишні, яблука та сливи.

Серед зернових культур традиційним є вирощування пшениці ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 629 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

Кожний обласний центр України унікальний по-своєму, не є винятком і Тернопіль. Хтось називає його щодо громадської активності провінційним, а хтось – другим у західному регіоні після Львова. Хтось кляне його погані дороги, а хтось захоплюється красою величезного ставу в самому центрі та трьох парків навколо. Для когось він надто маленький, а інші вважають його компактним і тому зручним для проживання. Словом, кожний тут бачить те, що передусім хоче бачити. Тому пропонуємо читачам добірку лише цікавих фактів, а оцінюють їх нехай вони самі.

Тернополю вже майже шість століть, але старовинних пам’яток архітектури і навіть просто довоєнних будинків тут мало, тому що місто було майже дощенту знищене під час Другої світової. Через жорстокі бої, які точилися за місто навесні 1944-го, Тернопіль охрестили тоді «маленьким Сталі ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 577 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

Владислав Ковальов. Лікар-хірург. Доброволець батальйону Херсон. Позивний «Док». Загинув 29 серпня при прориві блокади Іловайська. Посмертно нагороджений Орденом «За Мужність ІІІ ступеня»

- Владу з дитинства снився один і той самий сон, - згадує сестра Алевтина Ковальова, - він відправляється на війну та виконує свою місію. Цей сон він часто переказував, але ми не сприймали його всерйоз, ну яка війна…

19 серпня, зранку зателефонувала дружина Владислава Вікторія. Я відразу зібралась, - розповідає Алевтина, - та поїхала в Школу міліції, де їх батальйон проводжали в зону АТО. Влад вийшов в повному екіпіруванні, з автоматом. На формі у нього була нашита група крові, а на рукаві маленький червоний хрест.

Я спитала його: Владік, як же ти міг залишити дітей, вони такі маленькі, маму, мене? Я його за ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 644 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

Розповідь про святкування Різдва на Тернопільщині в один невеликий текст вмістити неможливо. Бо навіть якщо брати лише цьогорічне, затьмарене трагічними подіями в Україні, то це і найбільша в Україні рухома шопка, і також рекордної величини дідух у вигляді тризуба, і «фабрика» по приготуванню спеціальної різдвяної куті для солдатів та добровольців, і ще багато чого цікавого і важливого. Але є й речі, так би мовити, вічні. Серед них – вертеп. Тому я вирішила розповісти про унікальне тернопільське товариство з такою ж назвою, яке свого часу відродило у Тернополі різдвяну обрядовість, сьогодні ж святкування Різдва в родинах його членів можна вважати своєрідним еталоном.

А слідом йшли агенти КДБ

Все почалося наприкінці 80-х, тобто ще за Радянського Союзу, Компартії і тотального насадження атеїзму. Кол ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 731 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

Діяльність підпілля ОУН у Південній Україні під час німецької окупації та у післявоєнні роки привела до змін як у політиці самої ОУН, так і в свідомості жителів регіону.

Боротьба ОУН і УПА на Херсонських землях потребує окремого дослідження з різних причин, однією з них є те, що Херсонська область була створена 1944 року, а діяльність українських націоналістів на Півдні розпочалась напередодні Вітчизняної війни. Саме тоді були створені і таємно підготовлені похідні групи ОУН, які з початку бойових дій поступово проникали в Україну. У їх складі налічувалося від трьох до п'яти тисяч осіб. Вони були розділені на три великі групи: «Північ», «Центр» і «Південь».

Кожна з них складалася з оперативних загонів від 7до 15 осіб. Група «Північ» мала на меті досягти Києва, група «Центр» - Харкова, а група «Південь» - Од ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 620 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

Заробітки рятують західноукраїнські сім’ї фінансово, але підривають їхню основу

На Тернопільщині, разом з іншими західними регіонами України, найбільший відсоток заробітчан. Водночас і найбільше сімей, які перебувають у небезпечному стані «тимчасової смерті», від якого до розлучення часто — лише один крок. Невідомо, хто саме і коли придумав таке жорстке визначення щодо ситуації із заробітчанськими сім’ями, однак тепер воно досить часто фігурує у місцевих газетах, зi шпальт яких не сходять матеріали про родинні трагедії, пов’язані з тривалою відсутністю чоловіка чи дружини.

«Ми стали чужими людьми!»

Якось натрапила на статистику, що розпадається майже половина заробітчанських сімей. Але навряд чи можна вирахувати точну цифру розлучень, спричинених саме заробітчанством. Бо якби й спромігс ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 462 | Дата: 27.01.2015 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 »